Monday, July 20, 2009

GURU KPLI AKAN DIKURANGKAN

Satu ketika dahulu, kenyataan ini pernah diutarakan:-

CYBERJAYA: Jumlah pengambilan guru bagi Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) akan dikurangkan berikutan keputusan kerajaan membenarkan Institut Pendidikan Perguruan (IPG) mengeluarkan guru lepasan ijazah.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata Parlimen sudah meluluskan Rang Undang-undang Pindaan Akta 1996 dan satu daripada perkaranya adalah memberi peluang kepada IPG untuk mengeluarkan guru berkelulusan ijazah.


Sebenarnya KPLI hanya program sementara kerana apabila IPG dibenarkan melahirkan guru lepasan ijazah, kita akan kurangkan pengambilan KPLI.

Sekarang, IPG hanya mengeluarkan guru lepasan diploma dan sijil, namun semalam (kelmarin) kita mendapat kelulusan untuk mengeluarkan guru lepasan ijazah. Kami menjangkakan menjelang 2011 institut itu akan mula mengeluarkan guru berijazah,” katanya selepas mewakili Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail merasmikan Konvensyen Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di Sekolah Seri Puteri, di sini, semalam.

Ditanya sama ada KPLI akan dimansuhkan berikutan kebenaran IPG untuk mengeluarkan guru lepasan ijazah, Alimuddin berkata: “Tidak, sebab keperluan guru masih banyak, kita tahu ada sekolah baru dibuka tahun demi tahun…ada guru bersara, jadi keperluan guru memang meningkat dari semasa ke semasa.

Kita hanya mengurangkan (pengambilan) KPLI apabila IPG sendiri dapat mengeluarkan guru berijazah bukan memansuhkan program itu,” katanya.
Menyentuh mengenai kes keracunan makanan di sekolah yang kerap berlaku kebelakangan ini, Alimuddin berkata, siasatan mendapati kes keracunan berlaku akibat penggunaan peralatan memasak yang rosak dan sudah lama.

Sehubungan itu, semua kantin sekolah dan dewan makan yang berusia lebih 20 tahun akan dibaik pulih secara berperingkat bagi mengelakkan kejadian itu berulang pada masa depan.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...