Saturday, August 29, 2009

INFO SEMASA

Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) masih belum menetapkan tarikh sebenar bagi iklan pengambilan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) ambilan 2010. Diharap bersabar. Harap Maklum.

Monday, August 24, 2009

DEBATE BETWEEN FORUMER ABOUT KPLI

FORUMER 1:-

untuk mengetahui bila tarikh sebenarnya permohonan KPLi..cheklah laman web moe hari2...bukan apa... tiap kali saya melawat ke forum nie... saya kecewa sebab infonya kurang tepat...nah sekarang ni forum semakin hangat dengan benda lain...kira dah lari topik dah...dah jadi kurang umpph plak forum nie...

FORUMER 2: -

Laman web MOE lagilah mengecewakan...Tak ade info langsung pasal KPLI sejak last intake...dan talian HOTLINE mereka asyik jawab mungkin ade dan selalu check website, itu saje. Kalau ade relatives atau friends di BPG, mungkin boleh dapatkan inside info pasal KPLI. Kalau info itu tak tepat pun, sekurang-kurangnya ia beri harapan

FORUMER 3: -

yala Yang Pasti. mungkin juga kelewatan ni ada kaitan dengan program 18 bulan tu kan...

FORUMER 4: -

saya pun pernah buat panggilan di BPG....KPLI 2010 memang ada....tapi iklan lum lagi diputuskan bila akan keluar..samada iklan akan dikeluarkan dalam bulan ni atau selewat-lewatnya bulan sep ini....kalo tak juga kuar dalam bulan sep....beerti...iklan akan dikeluarkan dalam tahun depan.....itu sahaja....

FORUMER 5: -

ambilan jun 2009..iklan kpli dikeluarkan pada feb 2009...mtest dalam mac dan temuduga dalam april dan kes rayuan temuduga mei...jadi BPG ada 5 bulan je...untuk memproses ambilan jun 2009...maka kemungkinan besar iklan dalam pertengahan sep ini...mtest dalam oct dan interview dalam november...till december..intake kpli dalam jan 2010...jd cukup syarat BPG proses pengambilan kpli hanya mengambil 5 bulan je...

FORUMER 6: -

info:-ambilan jun 2009..iklan kpli dikeluarkan pada feb 2009...mtest dalam mac dan temuduga dalam april dan kes rayuan temuduga mei...jadi BPG ada 5 bulan je...untuk memproses ambilan jun 2009...maka kemungkinan besar iklan dalam pertengahan sep ini...mtest dalam oct dan interview dalam november...till december..intake kpli dalam jan 2010...jd cukup syarat BPG proses pengambilan kpli hanya mengambil 5 bulan je...

FORUMER 7: -

Ya, saya setuju. Sekurang-kurangnya 5 bulan untuk keseluruhan proses pengambilan. Jadi bolehlah dirumuskan jika tiada berita hingga hujung September, maka tiadalah intake Jan 2010. Mungkin ditunda sehingga Jun 2010. Atau kalau ade rezeki, mereka yang tersenarai dalam KIV akan dipanggil untuk Jan 2010 intake

FORUMER 8: -

Ya, saya setuju. Sekurang-kurangnya 5 bulan untuk keseluruhan proses pengambilan. Jadi bolehlah dirumuskan jika tiada berita hingga hujung September, maka tiadalah intake Jan 2010. Mungkin ditunda sehingga Jun 2010. Atau kalau ade rezeki, mereka yang tersenarai dalam KIV akan dipanggil untuk Jan 2010 intake

FORUMER 9: -

mang ade ke istilah KIV dalam KPLI dipanggil untuk intake KPLI?pernah ke terjadi?

FORUMER 10: -

Ya, memang pernah. Seorang rakan yang mengikuti KPLI di IPSAH, Sg Petani beritahu saya. Dia pelajar intake Jun 2007. Menurut dia lagi, semua coursemate-nya turut dipanggil last minute dan ditawarkan KPLI kerana pada masa itu, MOE kekurangan guru.

FORUMER 11: -

adakah calon yang pernah dipanggil untuk temuduga KPLI tetapi gagal dalam temuduga tersebut yang tersenarai dalam KIV untuk intake KPLI yang seterusnya seperti yang YangPasti maksudkan?or yang pernah lulus mtest?

FORUMER 12: -

kwn saya satu kerja pun ada ditawarkan intake julai 2007...dia ditawarkan kpli tanpa melalui mtest dan temuduga..dia pernah ditemuduga untuk ambilan jan 2007..tapi tidak tersenarai dalam ambilan jan 2007...mungkin nama dia memang KIV...itu lah dia terus dipanggil masuk KPLI ambilan julai 2007....dan yang sorang ni abang kawan saya...pula...dia dipanggil temuduga untuk ambilan julai 2007...dia berjaya mendapat tempat dan di tawarkan kpli ambilan julai 2007...menurut kawan saya..abang dia ni tak dipanggil temuduga untuk ambilan januari 2007...mungkin tak lulus mtest kot...tapi masalah kekurangan guru dan tidak ada masa untuk membuat semula mtest..menyebabkan mereka just pick up mana-mana calon yang memilih kursus yang banyak kekosongan..untuk ditemuduga....


jadi tak hairan lah kalo BPG pick up calon2 ambilan jun 2009...kalo tak pun...mereka akan panggil calon2 untuk ditemuduga di kalangan mereka yang memilih kos yang belum dipenuhi kouta...tanpa melalui mtest...dan kenyataannya itulah yang terjadi pada kebanyakan ambilan julai 2007....samada dipanggil temuduga ( bagi yang gagal mtest untuk ambilan jun 2009) atau pun terus ditawarkan kpli (bagi yang pernah ditemuduga tetapi nama tidak tersenarai)...just info.....

FORUMER 13: -

kawan saya lulus Mtest dan pernah dipanggil interview tetapi gagal mendapat tempat. Untuk intake Jun 2007 pula, dia terus dipanggil melalui telefon dan ditawarkan tempat. Nasib dia la tu. So, those who have attended interview before, just keep your fingers crossed. As for the first timers and those who failed Mtest before, just be patient and hope for the best.

FORUMER 14: -

adakah calon yang pernah dipanggil untuk temuduga KPLI tetapi gagal dalam temuduga tersebut yang tersenarai dalam KIV untuk intake KPLI yang seterusnya seperti yang YangPasti maksudkan?or yang pernah lulus mtest?ya, samada anda gagal ditemuduga...kalo sudah rezeki memang akan dipanggil terus masuk kpli..atau mereka yang gagal mtest akan diberi peluang..untuk ditemuduga...mengikut kos yang anda pilih....mungkin kos yang anda pilih ...masih banyak kekosongan yang belum diisi...jadi peratus anda ditemuduga amat tinggi...ini pengalaman saya pada kawan2 yang pernah mendapat tawaran kpli ambilan julai 2007

FORUMER 15: -

jadi tak hairan lah kalo BPG pick up calon2 ambilan jun 2009...kalo tak pun...mereka akan panggil calon2 untuk ditemuduga di kalangan mereka yang memilih kos yang belum dipenuhi kouta...tanpa melalui mtest...dan kenyataannya itulah yang terjadi pada kebanyakan ambilan julai 2007....samada dipanggil temuduga ( bagi yang gagal mtest untuk ambilan jun 2009) atau pun terus ditawarkan kpli (bagi yang pernah ditemuduga tetapi nama tidak tersenarai)...just info.....

-Untuk pengetahuan semua saudara dan saudari sekalian...Memang boleh jadi mengikut pandangan semua orang...BPG boleh menemuduga KIV tetapi untuk ambilan khas sahaja...yang dimana KPLI penempatan KHAS dan sebagainya.Manakala iklan akan tetap dikeluarkan cuma mengambil masa tertentu sahaja.Ia juga bergantung kepada kekosongan BPG dan kursus yang akan ditawarkan.KIV yang melepasi/tidak melepasi temuduga ujian saringan Insak/Mtest akan dipanggilan sekirannya opsyen yang dipilih semasa permohonan memenuhi syarat BPG yang berkaitan.-Sila pastikan info yang dikeluarkan adalah betul dan jangan hampakan calon yang baru hendak memohon

FORUMER 16: -

Kalau nak beri informasi yang tepat sahaja, kita semua perlu bekerja di BPG lah. Kesemua posting di sini hanya pandangan dan pengalaman peribadi ahli forum. Kesahihannya tidak dijamin. Di mana mana blog pun hakikatnya sama. So, calon baru tidak perlu risau.

Sunday, August 23, 2009

Insurance firms to cover claims

PETALING JAYA: Insurance companies have decided to allow payouts on claims for treatment, hospitalisation and death as a result of Influenza A(H1N1).

The Life Insurance Association of Malaysia (LIAM) said yesterday that its 16 member companies would honour such claims.

Its president, Md Adnan Md Zain said policyholders could contact their respective insurance companies for further details.

“Even though a majority of medical policies carry exclusions on communicable diseases requiring quarantine by law, life insurers are responding to an immediate need of the nation in light of the increasing number of people who have been infected,” said Md Adnan.

“In the event of any review of this decision on life insurance coverage, the policyholders will be duly informed,” he added.

On Thursday, Depu-ty Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin told insurance companies to explain clearly whether those infect-ed with Influenza A(H1N1) could make claims for treatment, hospitalisation and in the event of death.

Etiqa Insurance Berhad said it would be paying out on claims made by its medical and health plan policyholders if they are hospitalised for A(H1N1).

Great Eastern Life Assurances Berhad and Overseas Assurances Corporation (Malaysia) Berhad also released statements saying their companies would compensate policyholders hospitalised for treatment of the disease.

An ING Malaysia agent said the guidelines on claims varied for different policies but the company generally covered hospitalisation claims for those with the illness.

Tuesday, August 18, 2009

Coconut water can prevent H1N1

Former associate professor of ecology at Universiti Malaya has authored several books on complementary therapy called, ' Ecological Healing System ' .Dr Palaniappan said his 33 years of research had shown that high acidity in the body resulted in loss of immunity, thus making people more susceptible to viral diseases like Influenza A (H1N1).
Hence, to prevent acidity, it was essential to consume alkaline food and drinks that could neutralise excess acid in the body.Dr Palaniappan recommends coconut water, which is alkaline, and therefore could be used as a herbal medicine for the prevention of H1N1.
For example, he said, those who felt feverish and developed a burning sensation while attending to a call of nature because of extreme acidity, could neutralise it by drinking coconut water, twice a day, for three days.He also recommended orange, lemon and pomelo which, despite containing citric acid, were very rich in potassium and therefore, would not disturb the body ' s immunity.
According to Dr Palaniappan, excessive physical activity like running a marathon should be avoided as it produced acid due to excessive metabolic activity.Similarly, he said, keeping late nights without adequate sleep and working without proper rest could also increase the body ' s acidity which in turn, lowered immunity and made the body vulnerable to viral attacks.

Monday, August 17, 2009

A Needle Can Save the Life of a Stroke Patient


From a Chinese Professor . Keep a syringe or needle in your home to do this... It's amazing and an unconventional way of recovering from stroke, read it through it can help somebody one day. This is amazing. Please keep this very handy. Excellent tips. Do take a minute to read this. You'll never know, ones life may depend on you. My father was paralysed and later died from the result of a stroke.
I wish I knew about this first aid before. When stroke strikes, the capillaries in the brain will gradually burst. (Irene Liu) When a stroke occurs, stay calm. No matter where the victim is, do not move him/her. Because, if moved, the capillaries will burst. Help the victim to sit up where he/she is to prevent him/her from falling over again and then the blood letting can begin .
If you have in your home an injection syringe that would be the best. Otherwise, a sewing needle or a straight pin will do.
1. Place the needle/pin over fire to sterilize it and then use it to prick the tip of all ......10 fingers. 2. There are no specific acupuncture points, just prick about an mm from the fingernail.
3. Prick till blood comes out.
4. If blood does not start to drip, then squeeze with your fingers.
5. When all 10 digits is bleeding, wait a few minutes then the victim will regain consciousness.
6. If the victim's mouth is crooked , then pull on his ears until they are red.
7. Then prick each earlobe twice until two drops of blood comes from each earlobe. After a few minutes the victim should regain consciousness.
Wait till the victim regains his normal state without any abnormal symptoms then take him to the hospital. Otherwise, if he was taken in the ambulance in a hurry to the hospital, the bumpy trip will cause all the capillaries in his brain to burst.
If he could save his life, barely managing to walk, then it is by the grace of his ancestors. 'I learned about letting blood to save life from Chinese traditional doctor, Ha Bu Ting, who lives in Sun Juke. Furthermore, I had practical experience with it. Therefore, I can say this method is 100% effective.
In 1979, I was teaching in Fung Gaap College in Tai Chung. One afternoon, I was teaching a class when another teacher came running to my classroom and said in panting, 'Ms Liu, come quick, our supervisor has had a stroke !'. I immediately went to the 3rd floor. When I saw our supervisor, Mr. Chen Fu Tien, his colour was off, his speech was slurred , his mouth was crooked - all the symptoms of a stroke .
I immediately asked one of the practicum students to go to the pharmacy outside the school to buy a syringe, which I used to prick Mr. Chen's 10 fingers tips. When all 10 fingers were bleeding (each with a pea-sized drop of blood ), after a few minutes , Mr. Chen's face regained its colour and his eyes' spirit returned , But his mouth was still crooked .
So I pulled on his ears to fill them with blood . When his ears became red , I pricked his right earlobe twice to let out two drops of blood . When both earlobes had two drops of blood each , a miracle happened . Within 3-5 minutes the shape of his mouth returned to normal and his speech became clear. We let him rest for a while and have a cup of hot tea , then we helped him go down the stairs, drove him to Wei Wah Hospital . He rested one night and was released the next day to return to school to teach..
Everything worked normally. There were no ill after effects. On the other hand, the usual stroke victim usually suffers Irreparable bursting of the brain capillaries on the way to the hospital. As a result, these victims never recover.' (Irene Liu) Therefore, stroke is the second cause of death. The lucky ones will stay alive but can remain paralysed for life.
It is such a horrible thing to happen in ones life. If we can all remember this blood letting method and start the life saving process immediately , in a short time, the victim will be revived and regain 100% normality.

Sunday, August 16, 2009

About KPLI again..

Forumer 1:-
Salam sejahteraInformasi KPLI 2010 akan diumumkan besok tidak benar. Saya baru buat panggilan ke MOE 03-77237070 dan MOE megesahkan informasi itu tidak benar langsung tetapi sama ada akan keluar untuk tahun ini atau tidak mestilah sentiasa peka kepada berita yang disiarkan dalam surat khabar utama dan layari laman web MOE dari semasa ke semasa.Tetapi kalau nak 'confirm kan' tunggu dan lihat besok! memang duga cita betul
Forumer 2:-
iklan akan keluar dlm moe ke? bahagian terkini tu kan?
Forumer 3:-
yeke nie?erm....kene tunggu lagi dan lagi...dan lagi.....la jwbnye yer. adoooiiii
Forumer 4:-
Benar. Itu maklumat daripada MOE. Pada pendapat Krish maybe tak keluar lagi untuk tahun ini. Bagi yang masih bekerja teruskan sahaja dengan pekerjaan sekarang. Bagi yang letak 'high hope ' untuk KPLI 2010 teruskan usaha anda tetapi Krish nasihatkan supaya 'grab' apa-apa 'opportunity' lain yang ada sambil menunggu Kpli

Friday, August 14, 2009

KEEP ALERT

Forumer 1:-

Those yang masih berminat dengan KPLI…pin KPLI 2010 akan dijangka keluar pada 18 Ogos 2009 ini…kemungkinan besar CGPA akan dititikberatkan…dengan CGPA 2.75 adalah layak memohon KPLI…tapi ini belum diputuskan lagi…kerana masih banyak yang mengharap mendapat peluang masing-masing…

Forumer 2:-

Betul ke 18 Ogos 2009..sebab dengar-dengar tak pasti lagi ada tarikh yang sesuai untuk diiklankan..tapi memang ada lah borang kpli Cuma tak pasti bila..

Forumer 3:-

Kita tunggu dan lihat je..kalo benar 18 ogos 2009..bermakna minggu depan hari selasa lah…harap-harap lah CGPA 2.75 bukan syarat utama…moga2 lah syarat macam dulu juga…sebab ini akan menutup banyak peluang bagi yang berminat nak jadi guru…

Forumer 4:-

Takutlah..saya pun berminat nak jadi cikgu…tapi CGPA tak sampai 2.75…..sya rasa kalo betul syarat dia macam ni….gelap lah masa depan saya… tak de harapan lah ni…

Forumer 5:-

Macam kes kawan aku, dia dapat kpli ambilan jun 2007…tapi dia tak payah mtest dan temuduga…trus dapat tawaran masuk maktab…tapi dia pernah di temuduga sebelum ini Cuma tak berjaya…ambilan jan 2008 pun dia ada apply…dia dah ambil mtest pun tapi ..rezeki dia dapat kpli ambilan jun 2007…nampaknya BPG ada calon simpan sendiri bagi mengisi tempat kekosongan…dan bila diperlukan…

Forumer 6:-

Ya, ramai juga kwn aku dapat KPLI dengan cara begitu….BPG memang ada calon simpanan…bagi mereka yang pernah ditemuduga dan tidak berjaya dan pernah membuat rayuan tapi tidak juga berjaya…mungkin anda berpeluang dalam bila2 masa…misalnya kalo BPG tak kuarkan borang KPLI ambilan 2010…kemungkinan calon jun 2009 yang tak berjaya dan pernah membuat rayuan ada harapan diserap dalam ambilan jan 2010….so, good luck…

Forumer 7:-

Itu terpulang kepada rezeki masing-masing..

Friday, August 7, 2009

What Forumer said about KPLI

Petikan ini diambil dari Forum:-

Maklumat ini setakat pandangan, idea dan analisis..berkenaan dengan KPLI..dan tidak merujuk kepada mana-mana pihak...

Forumer 1:-

Menurut sumber rapat, calon-calon untuk mengikuti KPLI ambilan Januari 2010 akan dipilih daripada kelompok calon yang memohon KPLI ambilan Jun 2009 tetapi tidak berjaya. Keutamaan akan diberikan kepada calon-calon yang telah membuat rayuan tetapi masih tidak berjaya. Memandangkan kesuntukan masa untuk membuat saringan MTest dan temuduga, BPG akan mengguna pakai permohonan yang lalu untuk memilih calon. Calon-calon tersebut akan dihubungi kelak oleh pihak BPG

Forumer 2:-

Hey girl,So much so for preparation. But lately I keep hearing that BPG is not going through another batch of selection. They will utilise KIV of Jun intake if there is any shortage. It make sense too, looking at things, I mean like we are almost at the third quarter of the year and still nil.Yup, I know its sad news but if that's how things going to be nothing can change that.

Forumer 3:-

is it true...so no more intake for this year ke?but i dah call KPM they said they will intake be on this year..

Forumer 4:-

so that's mean kita kena tgu next year plak ke?usually permohonan KPLI bila kuar?
Ada lagi permohonan untuk KPLI 2010, cuma peluang dapat sangat tipis la...

Forumer 5:-

Bayangkan permohonan adalah sekitar 60 ribu ke atas....dan kekosongannya hanya 300, peluang untuk dapat adalah amat tipis sekali.........Boleh cuba, tapi jangan taruh harapan yang tinggi sangat lor...Selain KPLI, banyak lagi yang boleh kamu buat...Saya rasa if u orang punya semangat dan komitmen untuk memohon KPLI ini boleh digunakan pada tempat/kerja lain, hasilnya mungkin lebih memberangsangkan...KPLI ini kalau usaha pun bukan boleh dapat sangat punye...Soli, tis is just my opinion...if silap, jangan bom saya....

Forumer 6:-

Siapa nak bahan-bahan mtest dan temuduga KPLI, boleh email saya di kianho06@gmail.com I sedia membantu...Is free, don,t woli...I faham perasaan kamu yang masih menunggu peluang untuk mengikuti KPLI...

Forumer 7:-

Jangan risau...kpli akan tetap ada. Sasaran guru berijazah utk sek ren masih belum tercapai...

Petikan ini diambil dari CARI FORUM


Monday, August 3, 2009

SURVEY KPLI

SILA AMBIL BAHAGIAN UNTUK MENGISI KPLI SURVEY DISUDUT SEBELAH KIRI ANDA.


PENDAPAT ANDA SANGAT DIPERLUKAN

TERIMA KASIH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...