Monday, August 24, 2009

DEBATE BETWEEN FORUMER ABOUT KPLI

FORUMER 1:-

untuk mengetahui bila tarikh sebenarnya permohonan KPLi..cheklah laman web moe hari2...bukan apa... tiap kali saya melawat ke forum nie... saya kecewa sebab infonya kurang tepat...nah sekarang ni forum semakin hangat dengan benda lain...kira dah lari topik dah...dah jadi kurang umpph plak forum nie...

FORUMER 2: -

Laman web MOE lagilah mengecewakan...Tak ade info langsung pasal KPLI sejak last intake...dan talian HOTLINE mereka asyik jawab mungkin ade dan selalu check website, itu saje. Kalau ade relatives atau friends di BPG, mungkin boleh dapatkan inside info pasal KPLI. Kalau info itu tak tepat pun, sekurang-kurangnya ia beri harapan

FORUMER 3: -

yala Yang Pasti. mungkin juga kelewatan ni ada kaitan dengan program 18 bulan tu kan...

FORUMER 4: -

saya pun pernah buat panggilan di BPG....KPLI 2010 memang ada....tapi iklan lum lagi diputuskan bila akan keluar..samada iklan akan dikeluarkan dalam bulan ni atau selewat-lewatnya bulan sep ini....kalo tak juga kuar dalam bulan sep....beerti...iklan akan dikeluarkan dalam tahun depan.....itu sahaja....

FORUMER 5: -

ambilan jun 2009..iklan kpli dikeluarkan pada feb 2009...mtest dalam mac dan temuduga dalam april dan kes rayuan temuduga mei...jadi BPG ada 5 bulan je...untuk memproses ambilan jun 2009...maka kemungkinan besar iklan dalam pertengahan sep ini...mtest dalam oct dan interview dalam november...till december..intake kpli dalam jan 2010...jd cukup syarat BPG proses pengambilan kpli hanya mengambil 5 bulan je...

FORUMER 6: -

info:-ambilan jun 2009..iklan kpli dikeluarkan pada feb 2009...mtest dalam mac dan temuduga dalam april dan kes rayuan temuduga mei...jadi BPG ada 5 bulan je...untuk memproses ambilan jun 2009...maka kemungkinan besar iklan dalam pertengahan sep ini...mtest dalam oct dan interview dalam november...till december..intake kpli dalam jan 2010...jd cukup syarat BPG proses pengambilan kpli hanya mengambil 5 bulan je...

FORUMER 7: -

Ya, saya setuju. Sekurang-kurangnya 5 bulan untuk keseluruhan proses pengambilan. Jadi bolehlah dirumuskan jika tiada berita hingga hujung September, maka tiadalah intake Jan 2010. Mungkin ditunda sehingga Jun 2010. Atau kalau ade rezeki, mereka yang tersenarai dalam KIV akan dipanggil untuk Jan 2010 intake

FORUMER 8: -

Ya, saya setuju. Sekurang-kurangnya 5 bulan untuk keseluruhan proses pengambilan. Jadi bolehlah dirumuskan jika tiada berita hingga hujung September, maka tiadalah intake Jan 2010. Mungkin ditunda sehingga Jun 2010. Atau kalau ade rezeki, mereka yang tersenarai dalam KIV akan dipanggil untuk Jan 2010 intake

FORUMER 9: -

mang ade ke istilah KIV dalam KPLI dipanggil untuk intake KPLI?pernah ke terjadi?

FORUMER 10: -

Ya, memang pernah. Seorang rakan yang mengikuti KPLI di IPSAH, Sg Petani beritahu saya. Dia pelajar intake Jun 2007. Menurut dia lagi, semua coursemate-nya turut dipanggil last minute dan ditawarkan KPLI kerana pada masa itu, MOE kekurangan guru.

FORUMER 11: -

adakah calon yang pernah dipanggil untuk temuduga KPLI tetapi gagal dalam temuduga tersebut yang tersenarai dalam KIV untuk intake KPLI yang seterusnya seperti yang YangPasti maksudkan?or yang pernah lulus mtest?

FORUMER 12: -

kwn saya satu kerja pun ada ditawarkan intake julai 2007...dia ditawarkan kpli tanpa melalui mtest dan temuduga..dia pernah ditemuduga untuk ambilan jan 2007..tapi tidak tersenarai dalam ambilan jan 2007...mungkin nama dia memang KIV...itu lah dia terus dipanggil masuk KPLI ambilan julai 2007....dan yang sorang ni abang kawan saya...pula...dia dipanggil temuduga untuk ambilan julai 2007...dia berjaya mendapat tempat dan di tawarkan kpli ambilan julai 2007...menurut kawan saya..abang dia ni tak dipanggil temuduga untuk ambilan januari 2007...mungkin tak lulus mtest kot...tapi masalah kekurangan guru dan tidak ada masa untuk membuat semula mtest..menyebabkan mereka just pick up mana-mana calon yang memilih kursus yang banyak kekosongan..untuk ditemuduga....


jadi tak hairan lah kalo BPG pick up calon2 ambilan jun 2009...kalo tak pun...mereka akan panggil calon2 untuk ditemuduga di kalangan mereka yang memilih kos yang belum dipenuhi kouta...tanpa melalui mtest...dan kenyataannya itulah yang terjadi pada kebanyakan ambilan julai 2007....samada dipanggil temuduga ( bagi yang gagal mtest untuk ambilan jun 2009) atau pun terus ditawarkan kpli (bagi yang pernah ditemuduga tetapi nama tidak tersenarai)...just info.....

FORUMER 13: -

kawan saya lulus Mtest dan pernah dipanggil interview tetapi gagal mendapat tempat. Untuk intake Jun 2007 pula, dia terus dipanggil melalui telefon dan ditawarkan tempat. Nasib dia la tu. So, those who have attended interview before, just keep your fingers crossed. As for the first timers and those who failed Mtest before, just be patient and hope for the best.

FORUMER 14: -

adakah calon yang pernah dipanggil untuk temuduga KPLI tetapi gagal dalam temuduga tersebut yang tersenarai dalam KIV untuk intake KPLI yang seterusnya seperti yang YangPasti maksudkan?or yang pernah lulus mtest?ya, samada anda gagal ditemuduga...kalo sudah rezeki memang akan dipanggil terus masuk kpli..atau mereka yang gagal mtest akan diberi peluang..untuk ditemuduga...mengikut kos yang anda pilih....mungkin kos yang anda pilih ...masih banyak kekosongan yang belum diisi...jadi peratus anda ditemuduga amat tinggi...ini pengalaman saya pada kawan2 yang pernah mendapat tawaran kpli ambilan julai 2007

FORUMER 15: -

jadi tak hairan lah kalo BPG pick up calon2 ambilan jun 2009...kalo tak pun...mereka akan panggil calon2 untuk ditemuduga di kalangan mereka yang memilih kos yang belum dipenuhi kouta...tanpa melalui mtest...dan kenyataannya itulah yang terjadi pada kebanyakan ambilan julai 2007....samada dipanggil temuduga ( bagi yang gagal mtest untuk ambilan jun 2009) atau pun terus ditawarkan kpli (bagi yang pernah ditemuduga tetapi nama tidak tersenarai)...just info.....

-Untuk pengetahuan semua saudara dan saudari sekalian...Memang boleh jadi mengikut pandangan semua orang...BPG boleh menemuduga KIV tetapi untuk ambilan khas sahaja...yang dimana KPLI penempatan KHAS dan sebagainya.Manakala iklan akan tetap dikeluarkan cuma mengambil masa tertentu sahaja.Ia juga bergantung kepada kekosongan BPG dan kursus yang akan ditawarkan.KIV yang melepasi/tidak melepasi temuduga ujian saringan Insak/Mtest akan dipanggilan sekirannya opsyen yang dipilih semasa permohonan memenuhi syarat BPG yang berkaitan.-Sila pastikan info yang dikeluarkan adalah betul dan jangan hampakan calon yang baru hendak memohon

FORUMER 16: -

Kalau nak beri informasi yang tepat sahaja, kita semua perlu bekerja di BPG lah. Kesemua posting di sini hanya pandangan dan pengalaman peribadi ahli forum. Kesahihannya tidak dijamin. Di mana mana blog pun hakikatnya sama. So, calon baru tidak perlu risau.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...