Sunday, July 19, 2009

KPLI 18 Bulan

Tempoh kursus setahun kurang berkesan lahir guru berkualiti
KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan memanjangkan tempoh pengajian Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) selama enam bulan kepada setahun enam bulan, bermula pengambilan Januari 2010. Pengarah Bahagian Pendidikan Guru (BPG), Datuk Misrah Ibrahim, berkata keputusan itu diambil berikutan desakan pelbagai pihak selain mengakui tempoh yang diamalkan selama ini kurang berkesan bagi melahirkan guru berkualiti.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya pada peringkat akhir memuktamadkan kertas kerja mengenai cadangan itu sebelum membentangkannya bagi tindakan kementerian.
"Paling awal pelaksanaan lanjutan tempoh pengajian itu adalah bagi pengambilan Januari 2010. Memang jika boleh nak dilaksanakan segera, tetapi untuk tahun ini amat mustahil kerana pengambilan akan datang adalah pada Julai tahun ini. "Namun, berdasarkan penelitian serta mengambil kira pandangan semua pihak, BPG positif lanjutan tempoh itu perlu dilaksanakan dan mempunyai rasional kukuh. Cuma ada beberapa perkara perlu diperhalusi sebelum dapat dilaksanakan sepenuhnya," katanya ketika dihubungi Berita Minggu. Mengenai desakan beberapa pihak supaya tempoh pengajian itu dipanjangkan kepada dua tahun, Misrah berkata, ia tidak relevan kerana terlalu mengambil masa bakal guru.

Katanya, jika tempoh KPLI terlalu lama, mungkin graduan tidak berminat dengan kerjaya perguruan kerana jangka masa sama sebenarnya mencukupi untuk mereka menyambung pengajian ke peringkat sarjana. Sementara itu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, ketika mengulas dakwaan bahawa bidang perguruan menjadi tempat longgokan graduan menganggur, berkata sistem tapisan bakal guru bagi mengikuti KPLI cukup ketat. Katanya, semua pemohon KPLI perlu lulus dengan purata nilai gred kumulatif (CGPA) 2.75 ke atas pada peringkat sarjana muda sebelum dipanggil mengikuti ujian khas pemilihan guru. "CGPA itu bukan kecil. Ini bermakna pemohon untuk KPLI terdiri di kalangan antara yang terbaik di universiti. Apabila menduduki ujian pula, banyak perkara boleh dinilai bagi melihat kesungguhan pemohon untuk menjadi guru.

"Jika melepasi ujian, ada pula peringkat ketiga iaitu temu duga yang membolehkan penemuduga menilai secara terperinci sahsiah dan karakter pemohon," katanya. Katanya, dakwaan itu mungkin berlaku satu ketika dulu kerana tapisan mengikuti KPLI tidak sebegitu ketat, namun dengan 80,000 permohonan tahun ini dan hanya 5,132 pengambilan, persaingan itu pasti sengit dan calon terpilih pastinya antara terbaik. Pada masa sama, katanya, kementerian kini memperbanyakkan pengambilan guru untuk Program Sarjana Muda Perguruan yang bakal mengisi sehingga 6,200 tempat.

BORANG KPLI AMBILAN JANUARI 2010


SALAM

ANDA ingin LULUS MTEST + Temuduga KPLI 2011.  Saya ada BERITA BAIK ebook Panduan Temuduga + Panduan MTEST-INSAK KPLI 2011 kini berada di pasaran.
ANDA ingin mencari PANDUAN TEMUDUGA KPLI. 

Ebook ini mudah difahami dan disertakan dengan pelbagai tip yang berguna serta jawapan-jawapan bagi setiap soalan penemuduga yang sesuai dan relevan.  Anda kesuntukan masa dan tidak ada banyak masa untuk membaca semuanya.  Ebook Panduan Temuduga ini sangat sesuai.  

DIsini ada jawapannya anda hanya perlu menyumbangkan/membayar EBOOK Panduan Temuduga dan Panduan MTEST-Insak KPLI ini dengan harga yang paling rendah iaitu RM40 sahaja. 


MURAH KAN...jadi apa tunggu lagi....Dapatkan ebook ini dengan segera agar anda mendapat membuat persediaan sebelum dipanggil temuduga.  MASA tidak menunggu anda......Bertindaklah sekarang...


TAWARAN ISTIMEWA


SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBELI EBOOK SECARA BERASINGAN HARGA ADALAH SEPERTI BERIKUT:-

Ebook Panduan temuduga KPLI 2011 - RM25

Ebook Panduan Mtest-Insak 2011 - RM25JIka anda ingin membeli

 PAKEJ Ebook Panduan MTEST-Insak + Ebook Panduan Temuduga KPLI= RM40


APA tunggu lagi sekiranya anda membeli Pakej Ebook KPLI Panduan MTEST- Insak + Panduan Temuduga
anda jimat RM10.  Apa tunggu lagi tempah dan beli sekarang....

Jika berminat sila

SILA BUAT PEMBAYARAN DI CIMB BANK
 
10050027773528
ARTINE MODI
* Sila email/sms butir pembayaran untuk proses penghantaran ebook*w
ARTINE MODI
JENIS BANK :
CIMB
NO AKAUN : 10050027773528
EMAIL : ono780@gmail.com
NO.TELEFON : 016-5854100 TYPE : FN <email> CIMB RM20 <tarikh> <masa>
dan hantar ke 0165854100
SERTAKAN BUKTI PEMBAYARAN KE EMAIL JIKA ANDA BUAT BAYARAN MENGGUNAKAN BANK LAIN.
Contoh :
TYPE : FN ono780@gmail.com CIMB RM25 13/06/10 4:56pm
dan hantar ke 0165854100


Terima Kasih.

Selamat Maju Jaya dan Good Luck

Sila layari http://www.namaus.blogspot.com dengan lebih lanjut.
Mesti banyak yang tertanya-tanya bila agaknya borang Kpli intake 2010 akan keluar....sekarang dah pertengahan julai 2009, tapi masih belum ada khabar berita tentang kpli....ada khabar angin mengatakan borang kpli tak akan kuar tahun ini....ada yang mengatakan borang kpli akan keluar pada september ini...ada juga yang mengatakan tahun depan baru borang kpli akan kuar untuk intake julai 2010....tak tahu mana satu yang betul tapi kemungkinan ada juga benar dan ada juga yang tidak benar....sebab sebenarnya...kpli sentiasa akan berubah2....dan itu ikut dari BPG sebenarnya.....apapun....yang saya pasti KPLI tak akan dimansuhkan kerana KPLI sebenarnya menampung kekurangan guru....bagi mereka yang begitu berminat dengan perkembangan KPLI sila layari dan ikuti forum di cari forum dan emoe forum....sudah tentu banyak maklumat yang anda dapat cari disna bukan sahaja mengenai KPLI tetapi banyak maklumat yang penting yang diposkan disitu.....
untuk tidak ketinggalan sila layari selalu laman web rasmi KPM
semoga berjaya
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...