Thursday, May 26, 2011

Tugas dan info temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27 tahun 2011

www.lazada.com

 <a href=http://www.kerja-kerajaan.com/index.php?ref=ono780><img src=http://www.kerja-kerajaan.com/images/468x60.gif></a>

 Saya pernah menghadiri temuduga jawatan yang sama iaitu penolong pegawai tadbir gred n27 sebanyak 4 kali percubaan....kenapa saya tidak lulus walaupun sudah menghadiri temuduga 7kali...
Pertama kali saya menghadiri temuduga penolong pegawai tadbir gred n27 iaitu pada tahun 2006.  Saya mendapat surat 2 minggu sebelum tarikh temuduga dan cukup untuk membuat persediaan.  Malangnya saya tidak ada panduan macam mana menghadiri temuduga ini...pada hari temuduga dijalankan saya lambat datang, dokumen tidak lengkap, saya juga cukup gemuruh kerana tidak membaca isu-isu semasa...bak kata saya hanya menghadirikan diri ke temuduga tetapi dengan ada persediaan..akhirnya saya gagal.....setelah  setahun berlalu..saya mendapat surat temuduga iaitu penolong pegawai tadbir gred N27....kali ini juga saya tidak cukup persediaan kerana saya masih kurang berkeyakinan kerana selalu beranggapan yang orang lain lebih baik dari saya....dan akhirnya saya gagal temuduga kali ke 2.....Setahun berlalu, saya mendapat surat panggilan temuduga jawatan yang sama iaitu penolong pegawai tadbir....mmmm....kali ini saya membuat sedikit research di internet dan mencari sedikit maklumat tentang tatacara temuduga, perkara penting semasa temuduga...namun saya mendapat sedikit panduan dan bukan sepenuhnya....saya juga melakukan pembacaan kesemua aspek tugas-tugas penolong pegawai tadbir dan isu-isu semasa....malangnya semasa sya ditemuduga saya melakukan kesilapan iaitu saya tidak dapat mengulas dan kurang berkeyakinan semasa ditemuduga...akhirnya saya gagal kali ke 4..Pada tahun 2009, saya sekali lagi mendapat surat panggilan temuduga Penolong pegawai tadbir...saya banyak pengalaman dari temuduga yang lepas dan cuba untuk memperbaiki setiap kesilapan yang pernah saya lakukan...dengan adanya usaha dan membuat banyak research di internet..akhirnya saya jumpa satu pakej rahsia lulus kerajaan..ketika itu harga pakej ini dalam RM20 sahaja....apabila saya sudah membeli pakej rahsia lulus kerajaan tersebut...saya banyak mendapat panduan membuat resume, cara pemakaian, cara bercakap, persediaan ketika temuduga, soalan-soalan temuduga dan cara menjawab soalan temuduga dan sebenarnya banyak lagi yang perlu dan penting semasa menghadiri temuduga ini....pertama kali nya saya melangkah di bilik temuduga dengan penuh keyakinan dan pengharapan.....kerana saya tahu saya sudah membuat yang terbaik.....dan akhirnya temuduga kali ke4 saya berjaya mendapat tawaran jawatan penolong pegawai tadbir......tetapi saya terpaksa menolak kerana dalam masa yang sama juga saya ada menghadiri temuduga KPLI dan saya juga berjaya mendapat tawaran KPLI....

Sebenarnya Pakej lulus kerajaan ini yang banyak membantu saya ....kalau saya melanggannya lebih awal tidak perlulah saya gagal temuduga sebanyak 3kali....kepada rakan-rakan yang menghadiri temuduga kerajaaan beli pakej rahsia lulus kerajaan ini kerana anda pasti berpuas hati dan banyak panduan yang kamu boleh dapat dari pakej ini....

Penolong Pegawai Tadbir – Tugas dan Info Temuduga

Penolong Pegawai Tadbir
Juga dipanggil EO, PPT…


Penolong pegawai tadbir, satu jawatan di sektor kerja kerajaan yang memerlukan kakitangan yang ramai pada 2011 ini. Memang ramai yang memohon jawatan temuduga Penolong Pegawai Tadbir ini adalah dari mereka yang berkelayakan diploma/STPM. Memang ramai yang berminat dengan jawatan hebat dalam sektor kerja kerajaan ini. Jom lihat statistik sedikit..

Pada 2011, statistik menunjukkkan..

-          62, 028 pemohon
-          4,028 yang dipanggil temuduga
-          100 kekosongan jawatan
-          300 calon simpanan
Wow, ramai juga yang dipanggil temuduga pada 25/5/2011 – 23/6/2011 ini. Seramai 4028 calon di seluruh Malaysia.
Saya ucapkan selamat maju jaya buat mereka yang dipanggil menghadiri temuduga ini. Memandangkan ramai yang menanyakan tips kepada saya, saya berikan sedikit tips ini. Mungkin sedikit membantu.
Untuk calon yang bakal menghadirinya, apa yang perlu diFOKUSkan adalah:
 • Tugas-tugas Penolong Pegawai Tadbir – skop kerja, bidang tugas, tanggungjawab
 • Gred jawatan, gaji, kementerian
 • Soalan-soalan umum STANDARD dari SPA untuk uji kelayakan, kejujuran, keikhlasan, integrity, pengetahuan am dan semasa, pertuturan, adab, kebolehan menyelesaikan masalah dll (dalam ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ada diterangkan dengan lengkap)
Untuk makluman, bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir info ringkas di bawah bleh dirujuk:
Jenis Kumpulan: Sokongan (pembantu kepada pegawai)
Kem/Jab: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) / Kementerian Pertahanan
Jadual Gaji:
P1T1 RM1204.55 – P1T26 RM3027.10
P2T1 RM1274.13 – P2T26 RM3213.25
P3T1 RM1346.73 – P3T26 RM3405.26
Syarat Lantikan:
STPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
[Gaji permulaan ialah pada Gred N27: P1T1 RM1204.55]; atau
Diploma dalam bidang Pentadbiran Awam yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
[Gaji permulaan ialah pada Gred N27: P1T5 RM1470.75]; atau
Diploma dalam bidang Pengurusan Harta Benda yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
Gaji permulaan ialah pada Gred N27: P1T6 RM1537.30]; dan
kepujian B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan :
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi), Pembantu Setiausaha Pejabat, Pembantu Tadbir (Kewangan), Pengurus Stesen, Pemeriksa Cap Jari dan Penyelia Jurupakaian adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
a)         i.          mempunyai kelayakan di atas; atau
ii.          lulus Peperiksaan Khas; dan
b)       berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
Deskripsi Tugas :
Bertanggungjawab menguruskan kerja-kerja yang berkaitan pengurusan kewangan, perolehan bekalan dan pembangunan, pengurusan, perkhidmatan personel, pengurusan pentadbiran pejabat, pengurusan majlis rasmi, mengendalikan urusan Konsuler dan Penguatkuasaan Undang-undang.
Kerrja Penolong Pegawai Tadbir ini merangkumi 4 aspek utama iaitu POLC (planning, organizing, controlling and leading)

                                   INGIN LULUS TEMUDUGA KLIK DIBAWAH
 
Itu maklumat yang dirujuk dari laman web SPA…
Di samping maklumat di atas, saya berikan sedikit info lagi berkenaan jawatan Penolong Pegawai Tadbir seperti yang tertera di bawah:Pengurusan

 1. Penyeliaan dan kepimpinan dalam jabatan/organisasi. Maknanya anda terlibat membantu dalam tugasan mengurus/selia/memimpin jabatan/ anda berkhidmat termasuk kakitangannya.
 2. Menyelesai masalah dan membuat keputusan dari isu-isu yang timbul berkaitan petadbiran/ penyeliaan jabatan anda
 3. Mengurus perjalanan tugas/projek/perjalanan satu-satu jabatan termasuk pengurusan kakitangan

Aspek Pentadbiran Pejabat

 1. Sistem Fail dan Rekod – mengurus dengan efektif sistem failing/rekod unit/jabatan termasuk membuka fail baru, penutupan fail/rekod, pembukaan semula, pelupusan, arkib..
 2. Surat menyurat – menguruskan penyediaan surat, penghantaran surat – keluar dan masuk
 3. Pengurusan mesyuarat – penganjuran mesyuarat, penyediaan minit menysuarat
 4. Perhubungan – berkomunikasi dengan pelanggan kerajaan, termasuk rakyat
 5. Arahan Keselamatan – memastikan panduan keselamatan disediakan di setiap unit/jabatan.
 6. Etika dan Protokol – menguruskan/menerangkan etika/protocol kerja kepada kakitangan

Hal-Hal Kewangan
 1. Belanjawan dan perakaunan – menguruskan perbelanjaan unit/jabatan untuk kursus, majlis, mesyuarat dan menyediakan akaun untuk kesemua perbelanjaan
 2. Prosedur pembelian, stok, penjualan dan sewaan – menyediakan prosedur dalam urusan pembelian, stok, jual dan sewaan termasuk penyediaan invois
 3. Pembayaran dan penerimaan – menguruskan urusan pembayaran dan penerimaan kos untuk pembelian, jualan, sewaan dan stok..
 4. Tuntutan – menguruskan tuntutan termasuk tuntutan dari pelanggan kerajaan, kakitangan berkaitan OT, Claim, gaji dll..
Hal Teknologi Maklumat
i)              Penggunaan/kemahiran computer – Microsoft office – word, power point, excel dll
ii)             Penggunaan internet
iii)            Penggunaan aplikasi, system yang berkaitan
Itulah antara yang berkaitan dengan tugas penolong pegawai tadbir N27 ini. Sebenarnya, soalan berkaitan dengan jawatan ini tidaklah terlalu banyak. Ini kerana soalan teknikal (berkaitan tugas) penilaiannya lebih kurang (30-40%) sahaja. Lebih kurang 60-70% lagi adalah penilaian yang diberikan oleh panel Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang meliputi perkara-perkara berikut.
i)              Pertuturan – BM dan BI, kelancaran, susunana ayat, dll
ii)             Kejujuran – dari segi usaha, cara menjawab, kesungguhan
iii)            Pengetahuan am dan isu semasa – peka atau tidak
iv)           Isu kenegaraan – isu dipetik dari rukun Negara – tuhan, sultan/raja, dan lain-lain
v)            Kebolehan bekerjasama, bertanggungjawab
vi)           Integriti – contoh kes, maksud, pelaksanaan
vii)          Dll
Apapun, nasihat saya, buatlah persediaan yang terbaik jika anda mahu kejayaan dalam temuduga kerja kerajaan Penolong Pegawai Tadbir yang bakal anda hadiri.
Untuk menghadiri temuduga, sememangnya kita perlu membuat persiapan rapi yang awal. Dengan membuat persiapan awal ianya membantu kita untuk menjadi lebih tenang, berkeyakinan.
Tips saya, untuk membuat persiapan beberapa pendekatan boleh diambil:
 1. Cari bahan-bahan rujukan temuduga. Salah satunya Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan
 2. Cuba tanya rakan-rakan yang pernah hadiri temuduga kerja tersebut.
 3. Cuba search di google berkenaan jawatan tersebut.
 4. Dan boleh juga layari perkongsian di blog saya di kerja-kerajaan.com/blog
 5. Berbincang di ruangan komen di post ini
Bahan rujukan yang boleh dirujuk
Jika anda rajin, anda boleh menambah bahan pembacaan anda dengan membaca bahan-bahan rujukan berikut yang boleh didapati di laman web Jabatan Perkhidmatan Awam
i.          Arahan Keselamatan
ii.         Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam
iii.        Perintah-Perintah Am dan Arahan Perkhidmatan
iv.        Peraturan Kewangan dan Perakaunan
v.         Panduan dan Tuntutan Perjalanan, Kursus dan Perpindahan


Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam
i.           PKPA Bil. 4/91
Garis Panduan Mengenai Strategi-Strategi Peningkatan Kualiti Dalam Perkhidmatan Awam

ii.          PKPA Bil. 6/91
Panduan Mengenai Peningkatan Produktiviti Dalam Perkhidmatan Awam

iii.         PKPA Bil. 7/91
Panduan Mengenai Kumpulan Meningkat Mutu Kerja (KMK)
iv.         PKPA Bil. 8/91
Panduan Mengenai Manual Prosedur Kerja Dan Fail Meja

v.         PKPA Bil. 1/92
Panduan Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) bagi Perkhidmatan Awam
vi.         PKPA Bil. 4/92
Pengendalian Pengaduan Awam

vii.        PKPA Bil. 3/93
Panduan Mengenai Piagam Pelanggan

viii.       PKPA Bil. 2/96
Garis Panduan Bagi Melaksanakan MS ISO 9000 Dalam Perkhidmatan Awam
ix.         PKPA Bil. 1/97
Panduan Pelaksanaan MS ISO 9000 dan Skim Persijilan Sistem Kualiti oleh Agensi Kerajaan
xii.        PKPA yang lain yang dikeluarkan dari masa ke semasa
Dipetik dari Blog Kerajaan


   Ingin tip temuduga dan soalan-soalan yang sering ditanya
                              mari klik dibawah:-

<a href=http://www.kerja-kerajaan.com/index.php?ref=ono780><img src=http://www.kerja-kerajaan.com/images/468x60.gif></a> www.lazada.com
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...